”Man er nødt til at tage sig selv i nakken”

Da Søren Steffansen sagde ja til et tyskkursus, var det ikke, fordi han huskede folkeskolens tysktimer som det mest opmuntrende. Men han havde brug for bedre tyskkundskaber i hverdagen og er i dag glad for, at han kom afsted.

Søren har i mere end fire år været ansat i GØMA, som ligger i Viborg og er specialforhandler af slamsugere, møgspredere og gylleudstyr. Han står bl.a. for bestilling af varer, og efter at virksomheden har fået en forhandler i Tyskland, har han oplevet, at han kom til kort – især når det gjaldt alle de tekniske ord på tysk. Han taler dagligt med GØMA’s direktør, og en dag spurgte han, om et tyskkursus var noget for Søren og en kollega.

– Det var en fin dialog, og det er altid spændende at lære noget nyt, så vi sagde ja, siger Søren og fortsætter.

– Før var mit tysk ikke noget, jeg lige frem ville prale med. Som mange andre har jeg ikke haft det siden 9. klasse, og det var da ikke de mest spændende timer.

Ti uger gange to
Kurset, som Søren og kollegaen deltog i, var et forløb på to gange ti uger, hvor de hver uge var afsted i to timer. Søren tog afsted med mindet om de knap så spændende tysktimer, men han havde lysten til at få noget ud af det, som han kunne bruge i sin hverdag.

– Jeg synes ikke, det er spændende at gå i skole, men man må bare tage sig selv i nakken. Hvis man vil, så kan man, siger Søren og fortsætter:

– Det gjorde helt klart en forskel, at vi ikke fik lektier for, og at der ofte var Kahoot quizzer. Så blev det lidt sjovere. Det var også godt, at vi var to afsted sammen. Også nu, fordi vi kan bruge det, hvis vi har et problem i hverdagen. Så kan den ene måske huske det, den anden har glemt.

Gør noget ved selvtilliden
I dag oplever Søren, at han har stor glæde af kurset, netop fordi der var fokus på de mere tekniske ord. Han skriver ofte tysk i mails eller på WhatsApp, som tyskerne bruger meget. Er det på telefonen, er det stadig vanskeligt, fordi man ikke kan se hinanden. Men Søren er sikker på, at det blot handler om at komme ud og tale noget mere tysk.

– Vi havde fornylig besøg af en stor tysk forhandler. Her var jeg med til at spise sammen med dem, og det, at jeg nu bedre forstår de mere specifikke ord og de tekniske ting inden for den her verden, det gjorde helt sikkert en forskel, lyder det fra Søren, som gerne vil  tale endnu mere tysk.

Om kort tid skal han ned til den tyske forhandler for at tælle varelageret op. Noget, han ser frem til, fordi han her får mulighed for at tale tysk med personer, han står ansigt til ansigt med.

– Man skal snakke tysk, før man bliver rigtig god til det. Det er da vigtigt, at man ikke føler, atder er noget man ikke kan, og jeg har helt klart fået mere selvtillid i det. Hver gang, man snakker, bliver det bedre, fortæller Søren, der er glad for, at virksomheden er interesseret i, at han lærer noget mere.

– Det viser da, at ens arbejdsplads vil en, slutter Søren.

Mød tidligere kursister

Bliv klogere på dine muligheder og lad dig inspirere, når tildligere kursister fortæller om deres forløb og kursusudbytte.

Det giver da efterfølgende mere selvtillid, og det er tilfredsstillelse at få et skulderklap for godt udført arbejde.

Ulla Poulsen, tidligere kursist gennem kompetencefonden